Boek: Paultje, echt geen jongen



“Dwing niemand om te zijn zoals jij wilt dat ze zijn, maar luister en heb begrip voor elkaar.”



“Paultje, echt geen jongen” gaat over een 7-jarig jongetje dat eigenlijk geen jongetje wilt zijn. Het boek speelt zich af in de jaren 50.
Paul, de bakkerszoon, woont samen met zijn moeder Madeleine en zijn vader Gerard in de bakkerij. Door Paultjes zwakke gezondheid heeft Madeleine alles over voor haar zoon. Ze laat hem dan ook doen wanneer hij met meisjesdingen wilt spelen of als hij vraagt om zijn haren te kammen of nagels te lakken, dan doet ze het meteen. Jammer genoeg denkt zijn vader Gerard daar anders over.
Met een Sinterklaasfeest vraagtPaultje aan de Sint een pop met lange haren zodat hij kanoefenen voor kapper. Dat wil hij later worden. Dit vindtzijn vader niet kunnen en hijkoopthem daarom echt jongensspeelgoed. Hij verplichte Paultje ook om hem te slaan, want dat doen stoere jongens. Uiteraard zorgt dit bij Paultje voor veel verdriet, maar gelukkig mag hij in de zomer naar zijn oma. Oma Alida begrijpt Paultje heel goed en daar mag hij dan ook zichzelf zijn. Ze noemt hem zelfs Paulientje. 
Na de geweldige vakantie bij oma, moet Paultje zich terug ‘vermannelijken’. Hij houdt het vol, maar op de leeftijd van 16 neemt zijn verdriet de overhand. Hij wilt dolgraag een meisje zijn, maar dat mag hij aan niemand vertellen of hij wordt uitgelachen en thuis komt er alleen maar ruzie van. Hij is op en wilt daarom een zelfmoordpoging ondernemen. Enkel zijn oma Alida beseft hoe ver het bij Paultje zit, maar kan ze nog net op tijd ingrijpen vooraleer het te laat is?


Wat een boek… Een echte energieverslinder, maar wel de moeite om het te lezen. De reden waarom het zoveel energie vraagt, is niet omdat het zo’n saai boek is dat je jezelf er werkelijk toe moet verplichten om het te lezen. Nee, ik noem het zo omdat het verhaal zo zwaar is. Je leeft je helemaal in in Paultjesverhaal waardoor je moeite moet doen om geen traantje te laten telkens wanneer de vader boos wordt,terwijl je eigenlijk weet dat hij geen recht heeft om boos te zijn. Het is ook heel zielig dat Paultje enkel bij zijn oma zichzelfkan zijn,dat thuis ook moet kunnen. Het was emotioneel heel zwaar, maar ik ben ervan overtuigd dat jongeren die met hetzelfde probleem kampen als Paultje hier wel iets mee zijn. Misschien zou ik het boek niet alleen aanraden aan jongeren, maar ook aan ouders. Ik denk dat door dit boek te lezen, jejeals ouder ook meer bewust bent met wat er in een kind in zo’n situatie omgaat. Het is we zo dat in de jaren 50 het zeker een grotertaboe was om over dit complex onderwerp te praten dan nu. Hoewel het bij sommige gezinnen nog steeds niet bespreekbaar is en er momenteel nog veel jongeren niet durven uitkomen voor hun geaardheid. 
Ik denk dat dit boek voor zowel jong als oud een signaal kan zijn dat je kinderen en ook volwassenen moet aanvaarden zoals. 

Boek: Paultje, echt geen jongen
Auteur: Brigitte Minne
Uitgeverij: De Eenhoorn

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: Als ik blijf

Vakartikel, Fons 10: De leraar Nederlands als personal trainer schrijfvaardigheid, ook in andere vakken.

Dans: Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen