Boek: Adem, tsunami
In het begin van het boek leren we Skye kennen, een vijftienjarig meisje dat leeft in het jaar 2165. Blijkbaar is de opwarming van de aarde zo ver gevorderd dat de zee nu tot aan Brussel komt. Ze woont met Roy, haar adoptievader in een ‘vestiging’ in Noord-Brussel. Ze zijn hier naartoe gebracht toen een tsunami Gent overspoelde en haar ouders om het leven kwamen. Roy is toen ook zijn familie verloren en heeft Skye nog wel kunnen redden.
Het boek wisselt de fragmenten waarin we Skye beter leren kennen af met het verhaal van Jazz, een veertienjarige zwarte jongen die in Le Havre woont met zijn zieke moeder. Zijn vader is jaren geleden overleden aan de gevolgen van al het fijnstof dat in de lucht hangt sinds de klimaatverandering. Jazz is heel intelligent, leest enorm graag en kan overleven door zijn plantenkennis. Hij is heel zacht van aard en net zoals zijn moeder optimistisch, hij denkt ‘goede gedachten’ op spannende momenten en als bij wonder keert de situatie dan ook telkens ten goede.
We maken kennis met een wereld die stuk is, waar de economie in elkaar gestuikt is, waar de natuur losgeslagen is en orkanen, aardbevingen, smognevels en een almaar stijgende zeespiegel het de mensen bijna onmogelijk maken om te overleven. In de vestiging in Noord-Brussel waar Skye leeft, is het vredig samenleven, maar altijd met een waakzaam oog op mogelijke aanvallen van de buitenwereld waar het recht van de sterkste heerst.
Vestiging Noord-Brussel wordt aangevallen en Roy wordt gedood, samen met vele andere inwoners. Skye wordt samen met Colin, Livvy, Mace en vele andere jongeren ontvoerd door de ‘Vultures’, een woeste bende waar enkel het recht van de sterkste heerst. De meisjes ouder dan 14 jaar worden ingezet om het de mannelijke bendeleden naar de zin te maken, de mannen worden klaargestoomd om ingelijfd te worden als krijgers. Hiervoor ondergaan ze onmenselijke proeven. Skye plant een ontsnapping, maar door de onmenselijke behandeling die Livvy moet ondergaan, wordt die plots héél dringend wanneer Skye de man doodt die Livvy zo bruut behandelt.
Ze vluchten.
In Le Havre heeft de moeder van Jazz een medicijn genomen om zichzelf van het leven te beroven. Haar pijn is ondraaglijk geworden. Ze wil dat Jazz op zoek gaat naar ‘Civitas’. Dat zou een plek zijn, ergens in Afrika, waar men erin geslaagd is om de levensomstandigheden van 150 jaar geleden te bewaren. Ze is er vast van overtuigd dat ‘Civitas’ moet bestaan en ze gelooft in dat Jazz er kan raken wanneer hij iemand vindt die met hem mee wil gaan. Jazz wil de laatste wens van zijn moeder vervullen en vertrekt naar het zuiden. Onderweg wordt hij gered door River, een vijftienjarig meisje dat al acht jaar alleen rondtrekt. Vier jaar geleden heeft ze een welpenlynx gevonden bij zijn stervende moeder en sindsdien zijn River en Muddy, de lynx, onafscheidelijk.
Muddy is meteen heel vertrouwd met Jazz en doordat Muddy Jazz vertrouwt, komt ook River een beetje los. Jazz vraagt of River meegaat naar ‘Civitas’, maar River weigert. Ze wil hem wel op weg helpen, maar aan een kerk zullen hun wegen scheiden.
Voor ze daar aankomen, kruisen de wegen van Jazz en River die van Colin, Mace, Livvy en Skye. Tijdens hun vlucht werd Livvy zwaar gewond en de vliegwagen waarmee ze vluchtten raakte zonder benzine. Het groepje van vier zocht een schuilplaats in een leegstaande villa en vraagt hulp aan Jazz en River. Livvy haalt het echter niet en ze begraven haar in de tuin. Dit moment is het moment waarop de zes jongeren dichter bij elkaar komen en elkaars geschiedenis leren kennen. Enkel River, blijft een gesloten boek. De vliegwagen verraadt de schuilplaats en de ‘Vultures’ die op zoek zijn gegaan naar de vluchters, komen hen zo op het spoor.
Tijdens de vlucht naar de kerk, komt er een tsunami over de groep waarbij Mace gedood wordt door Néfren, een vrouwelijke Vulture en de leidster van de bende. Mace redde Néfren, maar kreeg als dank een messteek in de buik. Vultures kennen geen medelijden. Nu blijven enkel Jazz en River, Colin en Skye over. River is ontroostbaar, want ze denkt dat Muddy overleden is tijdens de tsunami. Dit blijkt niet het geval. Néfren geeft de aanval niet op en wil hen één voor één doden, maar River kan Néfren neerschieten met haar boog waardoor de groep weer even ademruimte krijgt.
Jazz vraagt wie hem wil vergezellen in de zoektocht naar ‘Civitas’ en uiteindelijk gaan ze met z’n vieren. River bekent dat ook zij vluchtte van bij de Vultures. Zij is echter de dochter van Néfren. Toch maakt dit voor het groepje geen verschil en gaan ze op weg voor de lange tocht.
Er volgen na ‘Tsunami’ nog drie delen waarin we de tocht naar ‘Civitas’ kunnen volgen.
Nico De Braeckeleer schrijft vlot en zal zeker heel wat jongeren aanspreken met deze reeks. Het boek werd dan ook geselecteerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2019-2020. Nico De Braeckeleer voegt in zijn nawoord uitdrukkelijk toe dat zijn omgeving fictief is, maar dat hij bezorgd is voor de klimaatopwarming en jongeren erover wil doen nadenken. Dat zal volgens mij wel lukken. Toch storen de inconsequenties in het boek me enorm. Zo vertelt hij dat er al jaren geen economie meer is, maar zonnepanelen zijn er wel, machinegeweren zijn er in overvloed, brommers rijden als bij wonder nog (waarop?), maar stromend water is wat moeilijker, mensen lopen in dierenhuiden, maar hebben wel mondmaskers met speciale filters. Wie maakt die dan? Ik geloof niet dat veel pubers zo ver nadenken en meer van de sfeerschepping genieten. Hoewel er bij het schetsen van deze donkere maatschappij niet veel te genieten valt. Het aspect van het dragen van mondmaskers, al is het dan om een andere reden, schept wel een verbondenheid met de personages. Je weet nu hoe het voelt en kan het belang inschatten van het dragen van die dingen.
Kortom, het is een spannend boek dat pubers die kunnen genieten van de ‘Hunger games’ of van ‘Gone’ zeker zal boeien.
Boek: Adem
Auteur: Nico De Braeckeleer
Reacties
Een reactie posten