Boek: ‘Kop of munt’


 


We maken kennis met Klaartje, 13 jaar, op de dag van de begrafenis van Lars. Lars, haar broer, is net geen 18 geworden. De omstandigheden van zijn dood worden pas aan het einde van het boek duidelijk.

Sander, 17 jaar, ontfermt zich over zijn zus, maar al op de tweede bladzijde weet de lezer dat beiden een geheim hebben dat hen bindt.

Het rauwe verdriet van Klaartje wordt verweven met flash backs waarin we kennismaken met Lars. Al gauw wordt duidelijk dat Lars geen lieverdje was. Hij kon wel goede momenten hebben, maar vaak was hij gemeen en treiterig. Daar bleef het niet echter niet bij. Klaartje herinnert zich ook zaken waarbij je als lezer de wenkbrauwen fronst en weet: dit hoort niet, dit mag niet!

Blijkbaar zijn de ouders niet op de hoogte, maar Klaartje raakt meer en meer het noorden kwijt. Wanneer ze hoort dat Lars ook bij een zus van een klasgenoot grensoverschrijdend gedrag vertoonde, slaan de stoppen door en vlucht ze naar de schuilplaats van waaruit zij en haar broers treinen ‘spotten’. Ze hadden ook een speciale manier om munten op de sporen te leggen zodat ze platgewalst werden wanneer de trein erover reed. 

Lars vindt Klaartje hier en hij besluit dat het zwijgen ophoudt. Ze gaan praten met hun ouders en zo zullen zowel het gedrag van Lars als de omstandigheden waarin hij overleed van Klaartjes schouders kunnen glijden. 

‘Het hoeft niet altijd kop of munt te zijn. Alles is eigenlijk kop en munt. Ook al kun je een van beide kanten niet zien, je weet wel dat die er is.’

Met deze wijze woorden begeleidt Sander Klaartje in het verwerkingsproces zodat ze haar verhaal zal kunnen vertellen.

Dit boek won de ‘LangZullenWeLezen-trofee’ en ik begrijp waarom. Op een heel serene wijze worden hier twee zware thema’s behandeld: de dood van een broer en incest. Beide thema’s slaan op hetzelfde personage waardoor de dood van een incestpleger nog zwaarder beladen wordt. Toch wordt er nooit met de vinger gewezen. Karen Rastelli vertelt vanuit Klaartjes perspectief hoe een meisje van 13 dit zou kunnen doorvoelen. Ook Klaartje ziet beide kanten (kop en munt) van het karakter van haar broer en net dat maakt het zo zwaar, voor haar en voor de lezer. Het boek is 14+ en ook dat is heel begrijpelijk gezien de passages die jongere lezers misschien niet begrijpen of net wel, maar er mentaal nog niet klaar voor zijn.

 

 

Boek: 'Kop of munt'

Auteur: Karen Rastelli



 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: Als ik blijf

Vakartikel, Fons 10: De leraar Nederlands als personal trainer schrijfvaardigheid, ook in andere vakken.

Dans: Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen