Boek: Onderbuik


"Het verdwijningscomplot!"



Het boek "Onderbuik" is geschreven door Tine Bergen en is geschreven voor jongvolwassenen vanaf de leeftijd van 15 à 16 jaar. Het is het eerste boek uit de reeks "Het college".
Viane zit op een college waarop een dag twee verliefde tieners, Lotte en Sander, verdwijnen. In eerste instantie denkt iedereen dat ze samen zijn weggelopen omdat Sander ook een briefje heeft achtergelaten. Viane is heel nieuwsgierig naar wat er precies gebeurd is, want ze kan moeilijk geloven dat de Sander en Lotte zomaar verdwenen zijn. Ze onderneemt zelf actie en rolt zo mee in het onderzoek naar de verdwenen tieners.
De onderzoeken draaien op niets uit. De zus van Sander, Nina, start daarom een eigen blog waarop ze  haar gevoelens deelt. Ze hoopt ook dat ze zo via reacties tips kan krijgen die haar naar haar broer leiden. De blog heeft een groot succes. Zo komen ze op heel wat ideeën rond de verdwijning.
Vianes onderzoek blijft doorgaan. Door de sociale media en de vele roddels heeft ze na een tijd een aantal mogelijke daders op het oog.

Er zijn verschillende soorten bladzijden in het boek die een extra structuur geven aan het boek. Op de witte pagina's staan de speurtocht en de verschillende ideeën naar de verdwijning van Lotte en Sander. Op de zwarte pagina's wordt steeds de echte reden van de verdwijning duidelijk.
Het is in het begin een raadselachtig boek omdat je niet goed weet welke personages te vertrouwen zijn. Na verloop van tijd en gedurende het onderzoek vallen de puzzelstukjes wel ineen waardoor je het verhaal steeds meer begint te appreciëren.
Ik vind dat de gevoelens en de gedachten van de personages heel mooi worden weergegeven. Je kan je ook inleven in de verschillende mensen ondanks dat je soms merkt dat niet iedereen even helder is.
In dit verhaal worden moeilijke onderwerpen aangehaald waardoor het, denk ik, voor sommige lezers misschien te hoog gegrepen is. Het is wel een intelligent boek waarbij je echt je gedachten moet houden bij wat er precies aan het gebeuren is. Het is een spannend boek waardoor ik steeds meer te weten wilde komen. Ik denk dat ik daardoor zeker mag besluiten dat het een aanrader is en dat jongeren hier zeker leesgenot van gaan hebben.
Ik ben alvast benieuwd naar het volgende boek uit de reeks!


Boek: Onderbuik
Auteur: Tine Bergen
Uitgeverij: Bakermat

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: Als ik blijf

Vakartikel, Fons 10: De leraar Nederlands als personal trainer schrijfvaardigheid, ook in andere vakken.

Dans: Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen