Artikel: Onze moedertaal telt meerdere moeders, vaders en vrienden.


"Onze moedertaal telt meerdere moeders, vaders en vrienden"



Het artikel dat ik heb gelezen, gaat over moedertaal. Moedertaal is de taal die je heel je leven meedraagt. Men heeft zelfs sinds het jaar 2000 een dag van de moedertaal. Deze valt elk jaar op 21 februari.
In het artikel spreekt men erover dat sommige mensen meerdere moedertalen hebben. Dit kan als men ouders heeft die beide een andere taal spreken (One Parent, One Language) of wanneer men familie heeft die een andere taal spreekt. 
Wat betekent nu "One Parent, One Language"? Dit is een opvoedingsmethode waarbij de kinderen de taal leren spreken die de mama kent, maar ook de taal die de papa kent. Men wil dus de kinderen aanleren om zowel de moedertaal van de vader als die van de moeder aan te leren. Dit wil dus zeggen dat zo'n kinderen twee moedertalen hebben. 
Aan deze methode zijn uiteraard voor- en nadelen verbonden. Het grote voordeel is dat men uiteindelijk sterk gaat zijn in twee talen, maar een nadeel is wel dat de kinderen soms in een moeilijke situatie kunnen komen te staan waarin ze niet weten welke taal ze moeten gebruiken. Het kan dus evengoed leiden tot verwarring en het dalen van het zelfvertrouwen. 

Volgens François Grosjan, een Zwitserse expert, is de methode Minority Language @Home een beter alternatief. Er ontstaat minder verwarring als er thuis slechts één taal wordt gesproken. De omgevingstaal vergaren ze zelf wel via school, een sportclub en televisie. Als je een taal leert in bijvoorbeeld schoolverband lukt het beter. Ook wanneer je als jong kind een nieuwe taal aanleert, leer je ze ook beter dan wanneer je volwassen bent. Kinderen zijn nog sponzen en nemen snel nieuwe dingen op. 

Een echte conclusie heb ik niet bij dit artikel. Het is meer een eigen mening die je kan hebben bij beide methodes. Ik zou zelf ook niet weten hoe het is om tweetalig opgevoed te worden van thuis uit, maar het lijkt me wel heel leerrijk. Al kan ik me ook wel vinden in het commentaar dat het inderdaad op bepaalde momenten wel verwarrend kan zijn.


Tijdschrift: Kerk en leven
Pagina: 10 - 11
Datum: 28 augustus 2019

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: Als ik blijf

Vakartikel, Fons 10: De leraar Nederlands als personal trainer schrijfvaardigheid, ook in andere vakken.

Dans: Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen