Boek: de maan-zaak

“Een ongewone belevenis op een ongewone plaats.”




Het boek is eigenlijk geschreven als het dagboek van Dash, het hoofdpersonage. Je leest dus alles vanuit zijn standpunt waardoor er toch wel grappige momenten zijn als hij bijvoorbeeld weer zijn beklag over iets doet. Dit werkt omdat het ervoor zorgt dat, tussen de spanning van het verhaal door, er toch een beetje ontspanning is. Dat houdt dan weer heel het verhaal aantrekkelijk. 
Doordat we vanuit Dash zijn ooghoeken meekijken, word je als lezer goed betrokken bij het verhaal en is je inlevingsvermogen dus ook veel groter.

Het boek is opgedeeld in 21 hoofdstukken. Vooraan in het boek vind je de plattegrond van Maanbasis-Alfa. Je kan ook zien wie waar woont en wat er zich op de eerste verdieping of begane grond bevindt. Tussen de hoofdstukken door staan er nog stukjes van de bewonershandleiding. Op deze manier word je nog meer meegezogen in het verhaal en lukt het des te beter om je in te leven in wat Dash meemaakt en voelt. 

Het is een verhaal dat vlot leest, maar af en toe worden er wel technische woorden gebruikt waarbij ik me dan afvraag of het wel zinvol is, aangezien de gemiddelde 11-jarige lezer niet meteen weet wat ze betekenen. Enkele voorbeelden van zulke woorden: InflatiCube, SlimScreen-tafel, controlepaneel… 
Het is een stevig boek, maar na verloop van tijd word je helemaal meegezogen in het avontuur van Dash. Wat ik zeker een pluspunt vind, is dat het verhaal op het einde een onverwachte wending maakt. Er wordt ook aangegeven dat er nog een vervolg komt op dit verhaal, dus wie weet zie je binnenkort mijn reactie op het tweede boek verschijnen.

Ik zou zeggen aan alle mensen die dit boek gelezen hebben: reageer en vertel me wat jij ervan vond. Ook aan de mensen die het tweede boek gelezen hebben, vertel me maar of het de moeite waard is om het te gaan halen.

Nog een kleine samenvatting van het boek om jullie leeskriebels nog extra aan te wakkeren:
De maan-zaak speelt zich af in 2041, aardjaar, op de maan in Maanbasis Alfa. Daar woont de 12-jarige Dashiell Gibson of, met andere woorden gewoon Dash, samen met zijn familie waaronder zijn zusje Violet. Er zijn ook nog een heleboel andere gezinnen meegekomen en nog een paar onderzoekers en wetenschappers om alles in goede banen te leiden.
Maanbasis Alfa is de eerste nederzetting in de ruimte en zorgt er zo voor dat er voor het eerst mensen op een ander hemellichaam dan de aarde wonen. Het lijkt allemaal mooier dan het is, want in realiteit is het niet zo’n pretje. Het is absoluut geen comfortabele woning. Het is er klein, het is er saai en het eten is er echt slecht. Dash wordt ook verplicht, net zoals alle andere kinderen, om leuke blogposts en filmpjes te maken. Deze worden dan verstuurd naar de aarde om aan te tonen hoe goed het wel niet is op de maan. Negatief commentaar mag er uiteraard niet gegeven worden, want het is de bedoeling om na dit experiment’ meer mensen te lokken en te laten wonen op de maan.

Het avontuur gaat van start wanneer Dash op een nacht naar het toilet moet en hij een gesprek afluistert van professor Holtz. Professor Holtz is duidelijk aan de telefoon en klinkt heel enthousiast. Hij vertelt dat hij de volgende morgen het grote nieuws” gaat verkondigen. De volgende ochtend wordt Professor Holtz helaas dood teruggevonden. Hij is de maan op gegaan en heeft zijn zuurstofpak niet goed aangetrokken. Of… dat is toch de verklaring van de andere professoren. Uiteraard vindt Dash dit een vreemde zaak na het telefoontje van de dag voordien en gaat op onderzoek samen met de nieuwe maanbewoonster Kira. Voor Dash het goed beseft, loopt hij zelf gevaar. Zou Dash samen met Kira erachter komen wat de werkelijke doodsoorzaak is van professor Holtz en lukt het hem om aan het gevaar te ontsnappen?

Boek: De maan-zaak
Auteur: Stuart Gibbs
Uitgeverij: Unieboek 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: Als ik blijf

Vakartikel, Fons 10: De leraar Nederlands als personal trainer schrijfvaardigheid, ook in andere vakken.

Dans: Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen