Vakartikel, Fons 10: Efficiënter aan de slag rond spreekvaardigheid



In dit artikel test Josefien Demey voor Fons de app ‘Flipgrid’ uit. Flipgrid is een gratis app waar je in een beveiligde omgeving filmpjes kan laten downloaden van maximaal 5 minuten.

Zo kan je spreken beter en efficiënter integreren in de lessen. 

De app is heel makkelijk te installeren op een smartphone, maar je kan ook via de pc werken. Een belangrijk voordeel van deze manier van werken is dat leerlingen de video kunnen verwijderen en opnieuw beginnen. Deze vorm van zelfevaluatie geeft een leerling heel wat kansen.

Het artikel geeft de werkwijze aan voor leerkracht en voor de leerling zodat werken met de app heel aanlokkelijk lijkt. Er blijken zelfs tutorials op YouTube de werkwijze goed uit te leggen. Ook daar wordt een voorbeeld van gegeven( t.ly/JKPKB) zodat elke mogelijke twijfelaar over de streep wordt getrokken.

Jozefien Demey geeft ook tal van mogelijkheden om met de app te werken in de klas of in schoolverband. Zo kan je boekenbabbels houden en literatuur met spreken combineren doordat leerlingen in een video hun leeservaring delen. Je kan je leerlingen laten debatteren over een onderwerp, want ze kunnen (als je die mogelijkheid aan zet) op elkaar reageren in een videoreactie. Je kan je leerlingen in de huid laten kruipen van een personage en zich laten verkleden, of historische figuren weer tot leven brengen, woordenschat laten inoefenen, leerstof laten uitleggen…

Er zijn enorm veel mogelijkheden om met Flipgrid aan de slag te gaan en doordat de leerlingen met een modern medium werken zullen ze ook meer gemotiveerd zijn. Een ander voordeel is dat evalueren efficiënt gaat doordat je bij elke video feedback kan geven. Peerevaluatie kan ook, want leerlingen kunnen (als je als leerkracht dit toelaat) ook elkaars video liken of een reactie geven en dit alles met een unieke flipcode zodat de privacy van de leerlingen gegarandeerd blijft.

Jozefien Demey is in elk geval overtuigd van de voordelen van de tool! 

Ik ben er zeker van dat Flipgrid een meerwaarde is voor taalvakken. 


Uit: Fons, februari 2020

Geschreven door: Josefien Demey

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek: Als ik blijf

Vakartikel, Fons 10: De leraar Nederlands als personal trainer schrijfvaardigheid, ook in andere vakken.

Dans: Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen